Yaş Grubu: 9-12 ay
Beceri: Kașıkla ağzına yiyecek götürmeye çalıșır.
🟢 Becerinin Önemi
Kaşıkla yemek yemek bebeğin el, bilek ve parmak kaslarını kontrol etmeyi öğrenmesini sağlarken kaşığı doğru şekilde tutmak yiyeceği kaşıkla alarak ağzına götürmek el-göz koordinasyonu geliştirmesine katkı sağlar. Bilişsel gelişim açısından bebek kaşığı yiyecekle ağzına götürdüğünde yiyeceği yediği öğrenir, böylece neden-sonuç ilişkisini anlar. Ayrıca yiyeceği kaşıkla ağzına her denemede farklı bir yolla götürme sürecinde problem çözme beceri gelişir. Kaşıkla yemek yerken kaşığı doğru şekilde tutması yiyeceği ağzına götürmesi dikkat ve odaklanma gerektirdiği için bilişsel becerilerine katkı sağlar. Kaşık kullanmak bebeğin ağzını farklı şekillerde hareket etmesini gerektirdiği için dil ve dudak kaslarının güçlenmesine katkıda bulunur. Bununla birlikte kaşıkla yerken farklı dokulardaki yiyecekleri yutma ve çiğneme pratiği yapar. Kaşıkla yemek yerken bebek kendi başına bir şeyler yapabilme becerisini dolayısıyla bağımsızlık duygusunu pekiştirir ve kendine güveni artar. Kaşıkla yemek yiyen bebeğin çok yönlü gelişimsel becerilerinin desteklenmesi söz konusudur.
🛠️📦Materyaller:
Kaşık
Yumuşak gıdalar
➡️Uygulama:
Bebeğinizin önüne yumuşak gıdalar koyun ve kaşıkla nasıl alınacağını gösterin.
Bebeğinizi kaşığı tutmaya teşvik edin ve gıdayı kaşıkla ağzına götürmesine yardımcı olun.
“Bak, muz kaşıkta. Hadi ağzımıza götürelim!” diyerek süreci anlatın.
✅Uygulama İçin Öneriler
Bu süreçte bebeğinizin sevdiği yiyeceklerin püresini, sevdiği çorbaların ılık halini kaşıkla yemesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin kendi deneyimini elde etmesi için sevdiği ve daha az tercih ettiği yiyecekleri sırayla yemesini sağlamak besinleri farklı zamanlarda denemesi açısından önemlidir. Teşvik edici olmak adına aynı yiyecek türünü karşılıklı yiyerek bebeğinizi destekleyebilirsiniz.
📌Etkinliği Rutinlere Uyarlama
🧸 Oyun Zamanı 🧸
Özdeş iki kase, kaşık, tepsi, küçük taneli bakliyatı alın.
Kaselerden birine tamamına denk gelecek şekilde mercimek doldurun, diğer kaseyi boş bırakarak iki kaseyi tepsiye yerleştirin.
Bebeğinize kaselerden birinden diğerine mercimek taşıma oyunu oynayacağını söyleyin. Oyun öncesinde birkaç deneme yaparak bebeğinize model olun.
Bebeğiniz kaşıkla mercimekleri taşıdıkça teşvik edici kelimelerle onu destekleyin.
✅Öneriler
Bebeğiniz ilk denemelerinde mercimekleri dökebilir veya taşırken kaşığı doğru tutmakta zorlanabilir. Bu konuda teşvik edici ve sabırlı olmalısınız. Ayrıca bunun bir oyun olduğunu, kaşıktaki mercimeklerin yenmeyeceğini bebeğinize açıklamalı, oyun sırasında da yanında bulunmalısınız.
🛁🚿Banyo Zamanı 🧼🫧
Kaşık ve küçük su kapları edinin.
Kaşığı ve küçük su kaplarını banyoda bebeğin önüne koyun.
Bebeğinizin kaşığı suya daldırarak kaşığı doldurmasına ve ardından suyu başka bir kaba dökmesine izin verin.
Bu hareketi tekrarlayarak, “Kaşığımızı doldurduk ve şimdi boşaltıyoruz!” gibi açıklamalar yapın.
Ayrıca teşvik etmek açısından basit şarkılar veya tekerlemeler söyleyin. Örneğin, “Kaşıkla su alıyoruz, suyu döküyoruz!” gibi.