6-9 Ay İçin Etkinlik Örneği – 1

Yaş Grubu: 6-9 ay

Beceri: Yardımla bardaktan su içer.

🟢 Becerinin Önemi
  • Bardaktan su içmek bebeğin el ve parmak kaslarını kullanmasını gerektirdiği için ince motor becerilerinin gelişiminde önemlidir. El-göz koordinasyonunu geliştirir. Bebeğin bardağı (veya biberonu) tutması doğru açıda kaldırması, ağzına götürmesi bu koordinasyonu güçlendirir. Ayrıca farklı bir nesne ve sıvı ile etkileşim kurarak duyusal keşiflerini genişletir. Su içmenin ağızda oluşturduğu hissi anlamalarına yardımcı olur. Su içmek bebeğin ağız kaslarını kullanmasını ve güçlendirmesini sağlar. Bu, konuşma becerilerinin gelişimi açısından da önemli bir adımdır. Suyun doğru şekilde yutulması ve akmasının kontrolü, dil ve ağız içi kaslar açısından da önemlidir. Bebeğinizin sizi taklit ederek bardaktan su içmeyi öğrenmesi, sosyal öğrenme becerilerini geliştirir. Ayrıca yemek ve içmek gibi sosyal aktiviteler, aile ile birlikte vakit geçirmenin bir parçası olduğunda, sosyal bağları güçlendirir. Bilişsel gelişim açısından ise suyu bardağa dökme ve içme süreci, neden-sonuç ilişkilerini anlamalarına yardımcı olur.
🛠️📦Materyaller:
  • Farklı renklerde bardaklar
  • Su
           
➡️Uygulama:
Farklı renklerde bardakları bebeğinizin önüne koyun ve her bardağa az miktarda su ekleyin.
Bebeğinizin ilgisini çekmek için renkli bardaklardan birini seçin ve “Bu kırmızı bardak, hadi kırmızı bardaktan su içelim!” gibi cümlelerle tanıtın.
Bebeğinize bardağı tutması ve yardımınızla su içmesi için rehberlik edin.
  • Bebeğiniz suyu içerken ellerinizle bardağı destekleyin ve sesli olarak ‘’HÜÜÜÜÜPPPP’’ diyerek oyunu bebeğiniz açısından eğlenceli hale getirin.
  • Bu işlemi diğer renkli bardaklarla da tekrarlayın.
                                                        
✅Uygulama İçin Öneriler
  • Bebeğiniz suyu yutarken vereceğiniz sesli ileti bebeğinizi su içmeye teşvik edecektir. Su içerken en önemlisi bebeğin ihtiyacı olan su miktarından daha az su vererek bebeğin tekrar istemek için sizinle iletişim kurması veya suyu istediğini belli etmek için bardağa uzanma davranışı sergilemesini beklemektir. Bebeğin suyu istediğini belli etmesi için bardağın dörtte biri kadar su doldurun.
  • Bebeğinizin bu oyuna ilgisi azalırsa ‘’Şarkılı Su İçme Oyunu’’ yapabilirsiniz. Bebeğinizin müziğe ilgisini canlandırmak ve oyunu daha eğlenceli hale getirmek için ‘’Su içiyoruz, Sağlıklı büyüyoruz’’ dizelerini basit bir ritim veya tekerleme olarak tekrarlayın. Bu oyun ve etkinlikler, bebeğinizin bardaktan su içme becerisini geliştirirken aynı zamanda eğlenmesini sağlar. Her etkinlikte bebeğinizin ilgisini ve tepkilerini gözlemleyin, ona rehberlik edin ve başarılı olduğunda övün. Bu süreç, bebeğinizin bağımsızlık ve özgüven kazanmasına da yardımcı olacaktır.
 📌Etkinliği Rutinlere Uyarlama
🧸 Oyun Zamanı 🧸
  • Bebeğinizi aynanın önüne oturtun ve bardağı eline verin.
  • Aynada kendini izleyerek su içmesini sağlayın. Bu, bebeğin kendini gözlemlemesine ve motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
  • ‘’Baaaak, aynada sen su içiyorsun!” diyerek onu teşvik edin.
  • Su içerken mimiklerinizi bebeğinizin dikkatini çekecek şekilde komik hale getirin.  
                                         
✅Öneriler
Bebekler ayna ile kendilerinin yüz ifadelerini, hareketlerini, jest ve mimiklerini aynada görerek öz-farkındalık geliştirirler. Ayrıca ayna oyunlarını ebeveyni ile oynamak bebeğe iletişim kurma fırsatı da verir. Küçük kas becerileri açısından aynaya uzanma ve işaret etme hareketleri önemlidir. Ebeveynlerin ayna oyunları sırasında bebeklerini yalnız bırakmaması, bebeklerini ayna oyunları sonrasında teşvik etmesi önemlidir. Güvenlik açısından kırılmaz ve kenarları yumuşak materyal ile kaplanmış aynaları tercih edin. Bebek oturur pozisyondayken sırtını destekleyin ve aynayı bebeğin yüz hizasına gelecek şekilde koyun.
 
🛁🚿Banyo Zamanı 🧼🫧
  • Banyo oyuncak hayvanlarını ve bardakları bebeğinizin banyosuna yerleştirin.
  • Bebeğinize oyuncak hayvanların bardaktan su içmesini gösterin. “Bak, ördek su içiyor. Sen de içmek ister misin?” diyerek onu teşvik edin.
  • Oyuncak hayvanlarla birlikte bardaktan su içme oyununu oynayın ve bebeğinizin bu hareketi taklit etmesini sağlayın.
                                         
Öneriler
Bebeğiniz banyo esnasında suyla oynarken suyu keşfetmeye çalışacak, su ile etrafı ıslatacaktır. Bu zamanı oldukça eğlenceli hale getirebilir, bebeğinizin taklit becerilerini destekleyebilirsiniz. Oyuncak hayvanların sesini taklit ederek su içirdikten sonra bebeğinize teşekür edebilirsiniz (Örneğin: Üüürüüüü-üüüüü teşekkür ederim Ahmet bebek, su içmek çokkk iyi geldi gibi). Ayrıca bebeğinizin yıkanma suyuyla içme suyunu karıştırmaması için dikkatli olun. Oyunu banyo öncesi banyoya hazırlayıcı etkinlik olarak uygulayabilirsiniz.
📖 Kitap Okuma Zamanı 📚
  • Kitabı okurken bebeğin günlük rutinleri hakkında konuşun. Örneğin, “Bu bebek sabah uyanıyor ve su içiyor. Sen de su içmek ister misin?” diyerek bebeğinizi teşvik edin.
  • Farklı boyutlarda bardaklarla bebeğinizin su içmesine yardımcı olun. Her bardaktan su içtikçe bebeğinizi övün ve teşvik edin.
Öneriler
  • Bebekler kitap okuma rutini sırasında kitapları ağzına götürerek emme davranışı sergileyebilir. Bebeğinize yıkanabilir, sağlıklı ve sağlam malzemeden yapılmış kitaplar alarak kitaplığına ekleyin.
  • Ayrıca bir etkinlik olarak renkleri konu alan bir kitabı okuyabilirsiniz. Her renkli nesneyi tanıtırken, aynı renkte bir bardak suyu bebeğinize gösterin. Örneğin, “Bu kırmızı, bu da kırmızı bardak. Hadi kırmızı bardaktan su içelim!” diyerek renkleri tanıtın.
  • Bebeğinizin bardaktan su içmesine yardımcı olun ve renkleri tekrar ederek pekiştirin.
 
📝 Bebeğinizin Yardımla Bardaktan Su İçme Becerisi İçin Kontrol Listesi
Formun bağlantısı: https://forms.gle/NCVBodpvBLzQuf2r6
Bebeğiniz önüne koyduğunuz suyu içmek için uzanma davranışı sergiledi mi?
                    Beş uygulamanın beşinde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın üçünde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın birinde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın hiçbirinde yapmadı (  )
Bebeğiniz suyu içtikten sonra içmeye devam etmek istediğini yüz ifadeleri ve hareketleriyle belli etti mi?
                    Beş uygulamanın beşinde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın üçünde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın birinde yaptı (  )
                    Beş uygulamanın hiçbirinde yapmadı (  )
❗ Bebek 3 uygulama sonrasında bu becerileri sergilemiyorsa uzmana başvurabilir veya bize bildirebilirsiniz.