Yaş Grubu: 24-30 ay
Beceri: Ayakkabı Giyme Becerisi
🟢 Becerinin Önemi
Bu uygulama ile bebeğinizin öz bakım becerilerinden olan ayakkabı giyme becerisini destekleyerek bağımsız bir şekilde ayakkabısını giymesine katkı sağlayabilirsiniz. Bu becerinin desteklenmesi, bebeğinizin cırt cırtlı, bağcıklı ya da bot gibi ayakkabıları giymek için temel olan bir takım motor becerileri kazanması açısından önemlidir. Bebeğiniz bu beceriye ek olarak ellerini ve gözlerini eş zamanlı kullanmaya başlayacaktır. Bu sayede el-göz koordinasyonunu da destekleme fırsatı elde edeceksiniz.
🛠️📦Materyaller:
Yetişkin ve Çocuk Ayakkabısı
➡️Uygulama:
Bu uygulama için öncelikle ev içinde giyilen yumuşak, bağcıksız ev ayakkabılarından yararlanın.
Kendi ev ayakkabınızı giyin ve bebeğinize ayakkabı giymenin aşamalarını açıklayın.
Sonraki aşamada bebeğinize destek olun ve kendi ayakkabısını giymesini teşvik edin. En son aşamada ise sizin gözetiminizde kendi başına ayakkabısını giymesini destekleyin.
Bebeğiniz kendi ayakkabısını giyerken şu aşamalara dikkat edin.
-Bebeğinizle karşılıklı oturun.
-Her aşamada bebeğinizle konuşun ve ona açıklama yapın.
-Bebeğinizin dikkatini ayakkabıya çekmek için ayakkabının şekli, rengi, kumaşı hakkında konuşun.
-Konuşma sırasında bebeğinizin dikkatini çekmek için sesinizi alçaltıp yükselterek ritmik bir tonlama yakayabilirsiniz bu onun dikkatini çekecektir.
-Bebeğinizin dikkati ayakkabıya odaklandığında, ayakkabı ile ilgilenmeye başladığında ayakkabıyı giydirmek için ayağına doğru eğilin. Bu sırada ayağımız neredeymiş aaaa ayağımız buradaymış..
-Ayağımız daha fazla üşümesin
-Ne yapsak acaba?
-Hadi onu saralım
-Ayakkabıyı giyelimmm
-Artık üşümesin deyip ayakkabının yanlarından açın.
-Bu uygulama için ilk aşamada ev ayakkabısı, ev botu ya da patik seçebilirsiniz.
– Ayakkabıyı bebeğinizin ayağına yavaşça geçirin.
-Bir sonraki aşamada bebeğinizi ayakkabısını kendisi giymesi için destek olun.
-Bebeğiniz ayakkabısını giymek istediğinde elinden tutun.
-Bebeğinize ayakkabısının yanlarını açması için elinden tutarak destek olun.
-Bebeğiniz ayakkabının yanlarını açtığında hadi ayağımız neredeymiş buradaymış.
-Hadi bakalım şimdi ayakkabının içine ayağını uzat bakalım deyip ayakkabısını giymesi için destek olun. Ayakkabıyı giydikten sonra aferin, ne güzel giyindin gibi ifadelerle teşvik edin.
✅Uygulama İçin Öneriler
Seçtiğiniz ayakkabılarda bebeğinize tercih imkânı sunmanız uygulamaların yapılmasını kolaylaştıracaktır. Bu yüzden bunun için fırsat yaratın.
Bebeğinizin ilk başka zorlanacağını düşünerek bağcıksız kolay giyilip çıkarılabilen ev ayakkabılarını seçebilirsiniz.
Uygulamalar sırasında destek miktarını zamanla azaltmanız önemlidir. Bu becerinin bebeğiniz tarafından bağımsız bir şekilde yapılmasını kolaylaştıracaktır.
📌Etkinliği Rutinlere Uyarlama
Dışarıda
Uygulamayı dışarıya çıkacağınız sırada yapabilirsiniz. Örneğin, dışarı çıkmak için kendi ayakkabısını giymek istediği sırada ona destek olabilirsiniz.
Evde
Uygulamayı bebeğinize ev ayakkabısı giydirmek istediğinizde yapabilirsiniz. Örneğin, dışarıdan geldiniz ve bebeğinizin ayaklarını yere basmasını istemiyorsunuz. Bu sırada uygulayabilirsiniz.
Oyun Zamanı
Bebeğinizin oyun rutinine ekleyebilirisiniz. Bebeğinizin ve sizin ayakkabılarınızı bir yere toplayın. Bu ayakkabıları ev-dışarı, yazlık-kışlık, büyük-küçük ya da renklerine göre ayırın. Sonrasında bebeğinizle ev ayakkabısı seçmeniz gerekiyorsa ev ayakkabısı seçimi yapabilirsiniz.
✅Öneriler
Bazı bebekler, ayakkabı giyme konusunda desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu sırada bebeğinizin ayakkabısını giymesi için siz destek olabilirsiniz.
Bebeğinizin dikkati ilk uygulamada ayakkabıda değilse uygulamayı yaparken farklı ritim ve tonlamalarda sesinizi kullanabilirsiniz.
Ayakkabı seçerken öncelikle herhangi bir bağcığı olmayan yumuşak ev ayakkabısı tercih edin. Bebeğiniz ev ayakkabısını giymeye alıştığında dışarıda giydiği ayakkabıya geçin. Ama ayakkabının cırt cırtlı olmasına dikkat edin. Burada temel amaç bebeğinizin öncelikle daha kolay bir ayakkabı ile ayakkabı giyme becerisini öğrenmesidir. Bir sonraki aşamada ise bağcıklı ayakkabıya geçiş yapabilirsiniz.