18-24 Ay Bebek Gelişimi

Bebeğinizin gelişimi artık beklediğinizden de hızlı ve gözle görülebilir düzeyde. Sizinle birçok beceriyi gerçekleştirebiliyor. Ama sizin desteğiniz olmadan hala işi zor. Bu yüzden onun tüm becerilerini desteklemeye ve bu becerileri uygulaması için uygun ortam sunmak hala gerekli ve önemli.

 

Bebeğinizin bilişsel anlamda artık tahmin ettiğinizden daha iyi durumda. Kaybolan oyuncağını artık nerede araması gerektiği biliyor. Bunun yanında hatırlama ve gördüğü şeyleri uygulaması daha kolay. Örn. Öfke nöbeti geçiren akranı bir başka bebeği gördüğünde bunu kendisinin yapması ve deneyimlemesi çok daha kolay. Bu kolaylığı sağlayan da tabii ki de. Bilişsel yeterliliğinin gün geçtikçe artmasıdır (Berk, 2021; Santrock, 2021). Bunun yanında bebeğinizde seçici dikkat dediğimiz şey yani dikkati amaca yönelik odaklama süreci 2 yaşa doğru artmakta, bebeğiniz neye odaklanıp neyi görmezden gelmesi gerektiğini öğrenmektedir (Sigelman & Rider, 2018). Ayrıca bu dönemde yeni yürümeye başlayan bebek için problemler deneme yanılma yolu ile değil zihinsel temsil yöntemiyle çözülür. Örn. Şekil eşleştirme oyununda şekli her yere denemek yerine, zihinsel olarak uygun olanı arayıp sonrasında yerleştirmeye çalışır (Paplia v.d., 2009).

 

Bebeğinizin dil becerileri de sizin desteğinizle artmaya devam ediyor. Bebeğinizin 2 kelimeli kısa cümleler kurmaya başladığını göreceksiniz. Sizin söylediklerinizin çoğunu anlayacak ve siz de onun söylediklerini doğru anlayabileceksiniz (TUPW, 2024). Bu konuşma biçimi telgraf konuşma olarak adlandırılır. Bebek bu dönemde kelimelerden tasarruf ederek top nerede, onu istiyorum gibi basit amaca yönelik kritik kelimelerle cümle kurar (Sigelman & Rider, 2018). Bu dönemin başında 30-50 kelime üreten bebeğiniz dönemin sonunda 150 kelime üretme kapasitesine sahiptir. Bu artışın kısa sürede gerçekleşmesinin temel sebebi bebeklerin cümle bağlamını kullanarak kelimelerin anlamları hakkında tahminde bulunmasına yardımcı olan hızlı eşleme yöntemini kullanmasıdır (Feldman, 2006).

 

Motor gelişim açısından bebeğin sahip olduğu yenilikler git gide artmaktadır. Bu yenilikler kaba ve in motor becerilerde kendini göstermektedir. Bu ayın sonunda bebeğinizde yerinde zıplama becerisi görülmektedir (Paplia v.d., 2009). Bunun yanında bu dönemde bebeğiniz artık el kontrolünü yavaş yavaş kazanmaya başlamıştır. Bebeğinizi çorabını tek başına yukarı çekebildiğini, başından geçirilmiş t-shirtü aşağı çekebildiğini, cırt cırtlı ayakkabıyı giyerken yukarı çekebildiğini, bir montun fermuarını sizin desteğinizle aşağı çekebildiğini, kapıları açma ve kapama becerisini kazandığını, sizin desteğinizle elini yıkayabildiğini ve çok daha fazlasını yapabildiğini unutmayın (Halsey, 2012).

 

Sosyal duygusal gelişimi tanımlayan bileşenlerden biri oyundur. Bebekler 1-2 yaş arasında ilk basit rol yapma oyunu oynarlar. Örn. Hayali bir çay partisinde  bir bardaktan abartılı dudak şapırdatma sesleri çıkararak ve gülerek oyun oynarlar. Bu durum aslında hayal ve gerçeği ayırt edebildiklerini göstermektedir (Sigelman & Rider, 2018).  

 

Bu dönemde bebeğinizi daha iyi desteklemek için;

✔️  Dikkat süresinin artışı ile oyun süreniz artabilir. Bu da oyunlarının içeriğinin değişmesine ya da var olan oyunlarınızı genişletmenizi olanak tanıyacaktır.

✔️ Konuşma becerisi artık çok daha iyi durumda. Bu da iletişiminizin artık daha anlamlı olmasını kolaylaştıracaktır.

✔️ Bebeğinizin motor becerilerindeki artış günlük yaşam becerileri de dediğimiz öz bakım becerilesilerinin daha kolay gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.

✔️ Bu dönemde sosyal duygusal gelişimin en önemli destekleyicisi olan rol yapma oyununun ortaya çıkışı bir önceki dönemde de görülen taklit becerisinin pekişmesini sağlayacaktır. Süreçte bebeğinizle bol bol rol yapma dediğimiz evcilik oyunları oynayın ve bebeğinizle keyifli vakit geçirmeye çalışın.