12-18 Ay Bebek Gelişimi

Bebeğinizin gelişimi sizi mutlu edecek bir düzeye geldi. Bu dönemde yürüme becerisinin de gelişmesiyle keşfetme, bağımsız hareket etme, sosyal temaslarda bulunma ve öz bakım becerileri ile ilgili farklılıkların da görülmesi sizi mutlu edecek düzeydedir. Bebeğinizle ilgili her bir gelişim aşamasında size hala çok ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden bebeğinizin gelişim alanları hakkında bilgi sahibi olmanız bebeğinizle keyifli vakit geçirmenin bir yolu olabilir.

 

Bebeğiniz bilişsel gelişiminin ilerlemesiyle birlikte nesnelerin farklı özelliklerini keşfetme ve nesneleri farklı şekillerde kullanmaya başlar. Örn. Bebeğiniz bir oyuncağı düşürdüğünde çıkan sesten etkilenerek bunu başka oyuncakları ile çarpıştırabilir. Bu durum bebeğinizin meraklı olduğunu ve merakı sayesinde nesnelerin başka yönlerini de keşfetme eğiliminde olduğunu göstermektedir (Santrock, 2021). Eşyaların farklı yönünü görme olayını problem çözümüne de yansıtarak, deneme yanılma yöntemini kullanır. Örn. Beşiğinde uyuyan bir bebek uzatılan kitabı beşiğin parmaklıklarından geçirmek için birkaç kez dener, denemeleri başarısız olduğunda kitabı ters çevirir ya da geçirebileceği uygun şekle getirir (Paplia v.d., 2009).

 

Bebeğinizin dil gelişimi de bu dönemde hızla ilerleme kaydetmektedir. İlk kelimenin ne zaman söylendiği değişmesine rağmen tek kelimelik konuşma aşamasının sonuna kadar kelime dağarcığının arttığı konusunda tüm araştırmacılar aynı fikirdedir (Feldman, 2006). Bebeğiniz artık tek kelimelik cümleler oluşturabilir. Bu dönemdeki bir bebek yaklaşık olarak 20 kelime kullanabilmektedir (Halsey, 2012).

 

Bebeğinizin motor becerileri için en önemli gelişimsel olay bağımsız yürümeyi öğrenmesidir. Yürüme becerisinin yanında küçük kas motor becerilerden oyuncaklarını baş ve işaret parmağını kullanarak yakalayabilme becerisini de kazanır. Bunun yanında iki-dört küpten kule yapabilme, karalama, yardımla merdiven çıkabilme, zıplama ve parmak ucunda yürüme becerileri de görülmektedir (Paplia v.d., 2009; Berk, 2021; Santrock, 2021).

 

Bebeğiniz bu dönemin sonunda dünyadaki insanların veya nesnelerin güvenirliğine dair bir algı geliştirir. Bu da ilerleyen zamanlarda insanlarla güvene yani yakın olmaya dayalı bir ilişki mi yoksa güvensizlik duyacağı bir ilişki mi geliştireceğinin temelini oluşturur (Paplia v.d., 2009). Sosyal ve duygusal gelişimi açısından en önemli olaylardan biri taklit yeteneğini kullanabilmesidir. Bu sayede diğer insanları taklit ederek, başkalarının eylemlerini ve büyük olasılıkla bunların arkasındaki hedefleri veya niyetleri zihinsel olarak temsil etme yeteneği ortaya çıkmaktadır (Sigelman & Rider, 2018).

 

Bu dönemde bebeğinizi daha iyi desteklemek için;

✔️ Yürürken her yeri kurcalamak isteyecek ve bitmeyeceğini düşündüğün bir merak duygusu olacak. Bunlar gelişim sürecinin bir parçası…

✔️ Dil gelişimi için kitap okumak ve birlikte geçirdiğiniz tüm vakitlerde onunla konuşmak önceliğiniz olsun.

✔️  Bebeğinizle küçük taklit oyunları oynayabilirsiniz. Örneğin, bebeğinizle hayvan seslerini taklit etme oyunu oynayabilirsiniz.